Efrosinia Guzun – OMUL ANULUI 2022

ÎNVĂȚĂMÂNT MODERN

Fişier

DIRECTOARE DE IMAGINE A LICEULUI „DA VINCI”

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 26.02.1977, S. RATUȘ, R-NUL CRIULENI

STUDII: COLEGIUL DE MICROELECTRONICĂ ȘI TEHNICĂ DE CALCUL, CHIȘINĂU

CARTEA PREFERATĂ: „UN VEAC DE SINGURĂTATE” DE GABRIEL GARSIA MARQUEZ

FILMUL PREFERAT: „APOCALYPTO” (2006), REGIZAT ȘI PRODUS DE MEL GIBSON

COORDONARE: TATIANA PĂTRUNJEL

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Moldoveanca care își iubește țara

Efrosinia Guzun

Este una dintre femeile care inspiră, la fel ca și povestea pe care a construit-o și o trăiește în fiecare zi. Trebuie să ții foarte mult la visurile tale și să crezi în viitorul acestei țări, ca să investești azi în educație. Iar ea a avut acest curaj, deoarece mai crede că nu totul este pierdut.

Sunt o moldoveancă care își iubește țara în care s-a născut și contribuie cum poate mai bine la dezvoltarea ei, prin asigurarea unei educații și instruiri de calitate într-o instituție de învățământ.

Întotdeauna mi-am dorit să lucrez printre și pentru copii. Da, visul meu a devenit realitate.

Sistemul de învățământ din fiecare stat depinde de cultura țării date, nivelul economic și contextul social-politic. Constat o realitate a ultimilor ani: studenții, adică elevii noștri care merg la studii peste hotarele țării, se descurcă destul de bine, demonstrează un nivel înalt de competențe specifice. Deci, suntem buni și competitivi, fapt care ne bucură.

Anul 2022 a fost anul Familiei. Am acordat mai mult timp fiecărui membru în parte, am lucrat la consolidarea legăturii dintre noi. Cei mai mari i-au ajutat pe cei mici, cei mici i-au bucurat pe cei mari. (Un chiasm existențial revelator!) Am călătorit mai mult. Am petrecut mai mult timp împreună ca să depănăm și să adunăm amintiri valoroase. Cea mai mare realizare a vieții rămâne familia. Nu am nimic mai valoros.

Aprecierile și respectul față de mine vin din atitudinea mea față de ceea ce fac. Ca să activezi în domeniul educației, trebuie să-ți asumi multe: corectitudine, verticalitate, onestitate, creativitate, capacitate de a te apropia de cel/cea care este în fața ta… de la 6 ani până la 18 ani și de părinți.

Dacă această pagină numită DaVinci s-ar încheia într-o zi, aș (re)trăi în trei secunde toată experiența mea și, cu noi puteri, aș deschide altă pagină. Cu certitudine, cu aceeași intenție: de a îmbunătăți ceva, de a transforma, de a reuși, de a valorifica trecutul în experiențe împlinitoare.

În adolescență am visat la o familie mare, o masă încăpătoare la care să ajungă toți. Să-i fac fericiți. Să le fac mâncare gustoasă și aleasă. Să fie multă gălăgie și voie bună. Da, trăiesc un vis împlinit!

O zi din viața mea? În fiecare zi, de luni până vineri, aceeași cutumă: 6.30 – trezirea, 23.30 – la culcare. În acest interval, de 17 ore, sunt continuu implicată în asigurarea activității în Instituția Privată Liceul „Da Vinci”. Trăiesc fiecare zi din plin, cu satisfacție personală. Contabilizez fiecare rezultat, fapt care mă obligă și la mai multă responsabilitate. Adun oamenii în jurul meu, îi provoc la (auto)depășiri profesionale.

Mă face fericită viața pe care o trăiesc! Oamenii care îmi dau motive de bucurie, împlinire și de optimism! Locurile care poartă amprenta copilăriei mele și cele pe care le îmbunătățesc eu!

Regrete? Da. Nu mi-am luat rămas bun de la Tata.

Lecția vieții. O lecție tristă: să nu apropii și să nu conving prea mult oamenii. Nu se merită efortul! O lecție profundă: să nu renunț la visurile mele!

Succesul social este efortul asumat pentru a ajunge, pentru a depăși și a rămâne „pe val” în raport cu așteptările beneficiarilor. Succesul personal e capacitatea constantă de a te menține în starea frumoasă a mirării, a entuziasmului, a omeniei în orice circumstanță a vieții. Dacă ai intenția să-l trăiești, e nevoie de mult efort, implicare, prezență și viziune.

Lumea bună e construită din oameni buni! Îi îndemn pe oameni să investească în copii, în educația și cultura lor, axându-se pe un sistem autentic de valori, rezistent la orice timpuri și circumstanțe, cu gândul la viitorul lor.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin