ENGIN FIRAT, OMUL ANULUI 2019 ÎN DOMENIUL SPORTULUI

A trebuit să vină el la cârma echipei naționale de fotbal ca să vedem meciuri demne de o finală a Cupei Mondiale. Și de ce nu? Să conduci Cocoșii galici, campionii lumii cu 1-0 aproape un mitan pe terenul lor, e o performanță pe care aproape un întreg glob nu și-ar fi imaginat-o vreodată! Lui i-a reușit… Și cu câte încă urmează să ne surprindă Engin Firat!

Cred că munca pe care o faci, ar trebui să vorbească pentru tine!

Nu există nimeni care să mă poată descrie chiar și în 3 cărți. Și asta pentru că uneori mă surprind chiar și eu pe mine.

Am câștigat o mulțime de meciuri și cupe istorice, dar cea mai importantă realizare încă mă așteaptă!

Am reușit să dau speranță. E una dintre cele mai mari realizări pe care le-am avut în 2019.

„If you fail to prepare, you are prepared to fail.” Spune un aforism și cred pe bună dreptate că dacă te temi să pierzi ceva, tu deja ai pierdut asta.

Încerc să îi fac pe jucătorii mei să înțeleagă că dacă suntem uniți și muncim din greu, putem schimba foarte mult viitorul, spre unul mai promițător și că ei pot servi un exemplu pentru mulți tineri moldoveni. Trebuie să crezi în tine! Acesta e secretul!

Sportul are o valoare mult mai mare decât pare! El ne poate uni și rezolva probleme, conflicte. Între echipe (zone) sau chiar țări.

Sacrificiu. Pasiune. Dragoste. Asta înseamnă fotbalul pentru mine.

Când am timp liber, încerc să îl petrec cu oamenii dragi. Nu ezit să călătoresc de fiecare dată când am ocazia și să vizionez filme vechi.

Atunci când există echilibru între minte și inimă poți urni și munții din loc.

Banii nu au fost niciodată și nu vor fi niciodată o motivație în munca mea. Am refuzat o mulțime de oferte financiare bune, fiindcă eram sigur că nu voi fi fericit dacă le voi accepta. Banii sunt necesari pentru a le oferi familiei o viață bună.

Mama mea este omul care mă inspiră. E o persoană foarte inteligentă și puternică. Mi-a arătat importanța muncii, a încrederii în sine și a respectului.

Trecutul a dispărut, încerc să învăț din el pentru un viitor prosper.

Să fiu sincer, nu m-am gândit niciodată dacă aș putea face altceva decât fotbal. Oricum aș fi ales sportul, poate handbalul sau baschetul. Și oricare ar fi domeniu, fiți siguri că aș face tot posibilul să ajung cât mai sus.

„Meditațiile” lui Marcus Aurelius. E cartea pe care o citesc acum și poate oferi multe lecții de viață.

Aștept să facem un pas mai mare cu echipa noastră națională și a face pe oamenii din Republica Moldova de a se mândri de echipa lor.

 Engin Firat, head coach of Moldova, during the international friendly football match between Sweden and Moldova on January 9, 2020 in Doha.
Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_494

Fişier

SELECȚIONERUL ECHIPEI NAȚIONALE DE FOTBAL A REPUBLICII MOLDOVA

DATA ŞI LOCUL NAȘTERII:
11.06.1970 , OR. ISTANBUL, TURCIA

STUDII: UNIVERSITATEA OSNABRÜCK (GER): ISTORIE, GEOGRAFIE ȘI SPORT

TEXT: SVETLANA TATARU

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Abonează-te la articolele

Vip Magazin