Grigore Vasilache – OMUL ANULUI 2022

ÎNVĂȚĂMÂNT MODERN

Fişier

DIRECTORUL INSTITUȚIEI PUBLICE LICEUL TEORETIC „MIRCEA ELIADE”

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 07.10.1959, S. MAȘCĂUȚI, R-NUL CRIULENII

STUDII: INSTITUTUL PEDAGOGIC DE STAT DIN CHIȘINĂU „ION CREANGĂ”

CARTEA PREFERATĂ: „PE CONTRASENS” DE OLEG SEREBRIAN

MERITE: MEDALIA „MERITUL CIVIC”

COORDONARE: TATIANA PĂTRUNJEL

FOTO: ELISABETH CUJBA-ZHILTSOVA

La începutul anului școlar 2013, a pășit, din nou, pragul școlii, în calitate de director al renumitului liceu „Mircea Eliade”. Acest examen major din viața lui s-a transformat într-un modus vivendi. Este contopit cu această instituție de învățământ nuclear din Republica Moldova și consideră liceul cea de-a doua casă, familia lui. Își vede elevii ca pe niște oameni mari și responsabili pentru viitorul și bunăstarea fiecărui cetățean de la noi.

„Trage concluzia doar atunci când cunoști toate răspunsurile.”

Grigore Vasilache

În 2022, am finalizat reparațiile capitale în liceu. Ne-am ales cu rezultate foarte bune la bacalaureat. Tot în acest an am plantat, împreună cu mai mulți elevi din diferite licee, un stejar al UNIRII în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Exemplul profesorilor mei din școala medie Mașcăuți m-a influențat să aleg această meserie. Ei depuneau tot efortul ca să devenim oameni la locul lor. Apoi, exemplul fratelui mai mare, care a ales aceeași cale.

Zece ani în fruntea liceului Mircea Eliade – zece ani de mândrie.

Nu mă consider cel mai bun. Există foarte multă lume foarte bună în jur. Drept exemplu, colegii mei, profesorii liceului, care sunt niște profesioniști desăvârșiți. O sursă bună de inspirație, pentru mine.

Doresc și încerc să le transmit cât mai multe competențe elevilor mei, necesare pentru viață. Deseori aplec urechea la mesajele lor.

Niciodată nu am pus banii în frunte. Sunt o necesitate pentru viață și nu mai mult.

Iubirea este tot. Numai iubind copiii, colegii, lucrurile făcute, rezultatele obținute, te poți ambiționa pentru alte lucruri frumoase. Aparte este iubirea celor dragi, care ne ține la nivelul necesar.

Sacrific mult timp prețios cu unii copii care au nevoie să le repeți lucruri evidente de multe ori. Pentru un mic procent de elevi consumăm cu mult mai mult timp, care aș dori să-l acordăm pentru alte proiecte frumoase, pentru un mai mare număr de elevi.

E greu atunci când nu ești auzit. Unii părinți își idolatrizează copilul. La școală nu se face segregare pe anumite criterii. În liceul nostru, „Ionel” este la fel ca și „Petru”. În psihicul copilului se creează o disonanță când pierde această coroană falsă impusă de către părinți.

Părinților le spun să nu alerge după note. Această alergare este un minus care pune în dificultate copiii. Nu toți vor ajunge la facultate. Nu toți vor lucra pe specialitate după absolvire.

Credoul meu de viață: Fă bine atunci când poți!

Mă simt iubit și respectat și acasă, și la muncă. Sunt o persoană care, în general, se străduie să nu facă lucruri care nu fac bine altcuiva. O mare parte a comunității „Eliade” mă susține.

Am rămas fără cuvinte atunci când un elev mi-a spus: „Vreau să fiu ca dumneavoastră.”

Să fii pedagog este o mare provocare. Elevii de azi sunt adulții de mâine. Ce le inoculăm? Ce valori vrem să le transmitem? Ce societate formulăm pe viitor? La liceu se transmit cunoștințe, acasă se face educație. Cine și-ar dori un elev care încă nu știe că gunoiul se aruncă la tomberon?

Ce-mi doresc cel mai mult acum? Să se termine războiul! Elevii absolvenți să susțină bine examenele de bacalaureat și cele de absolvire a gimnaziului. Cei dragi să fie sănătoși!

Abonează-te la articolele

Vip Magazin