Kent D. Logsdon – OMUL ANULUI 2022

Diplomație 

Fişier

AMBASADOR AL SUA ÎN REPUBLICA MOLDOVA

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: SEWICKLEY, PENNSYLVANIA, SUA

COORDONARE: TATIANA PĂTRUNJEL

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Energia și entuziasmul vostru sunt contagioase!

Ambasador al SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon a depus pe 28 decembrie 2021, la Washington DC, jurământul de intrare în funcție. Pe 16 februarie 2022, acesta și-a prezentat scrisorile de acreditare președintei Maia Sandu, pentru a conduce echipa Ambasadei în continuarea consolidării relației bilaterale SUA – Moldova pe care cele două țări au edificat-o în ultimii 30 de ani.

Au fost multe momente cheie în 2022, anul în care a demarat mandatul meu de Ambasador al Statelor Unite în R. Moldova. Este o onoare extraordinară să îmi reprezint aici țara și nu voi uita vreodată ziua în care i-am prezentat președintelui Sandu scrisorile de acreditare. De atunci, conduc o echipă talentată de profesioniști dedicați muncii importante de edificare a unei relații puternice între cele două țări ale noastre. A fost un an plin de provocări, multe din ele având legături cu decizia neprovocată a lui Vladimir Putin de a lansa o invazie pe scară largă contra statului vecin al Moldovei, Ucraina. Activitatea Ambasadei nu a fost vreodată mai importantă și am fost atât de mândri să cooperăm cu Guvernul și poporul R. Moldova, deoarece voi, ca țară, ați înfruntat și depășit atât de multe provocări legate de războiul din vecinătate. 

Moldova m-a impresionat din primele momente ale aflării mele aici. Am călătorit prin toată țara, de la Edineț la Ștefan Vodă, de la Tiraspol la Ungheni, și în Găgăuzia. În călătoriile mele, am fost impresionat de prietenia și ospitalitatea localnicilor. Dar dincolo de celebra ospitalitate a cetățenilor Moldovei, sunt impresionat continuu și de creativitatea și ingeniozitatea lor. Am avut multe vizite minunate la MediaCor, Artcor, Nortek și multe alte locuri ce fructifică impulsul creativ și antreprenorial al moldovenilor.

Sunt mândru de eforturile depuse de Statele Unite pentru a ajuta R. Moldova să înfrunte impactul războiului de alături, fără a pierde atenția asupra agendei importante de reformă pe care o urmărește prezentul Guvern. 

Lecția de viață a acestui an a fost importanța unei abordări în echipă pentru rezolvarea crizelor și problemelor. Sprijinul pe care Guvernul Statelor Unite l-a putut oferi R. Moldova de la începutul războiului Rusiei în Ucraina este rezultatul direct al muncii, de la Chișinău și Washington, al unei echipe unite.  

Știm că 2023 este un an important pentru R. Moldova. Aștept cu nerăbdare să văd progrese adiționale pe calea integrării europene a R. Moldova și a implementării agendei sale ambițioase de reformă. Statele Unite ale Americii au fost și vor rămâne un partener de nădejde al R. Moldova în acest proces.

Pentru mine succesul înseamnă crearea unor condiții pentru ca oamenii să prospere, atât profesional, cât și personal, ca membri ai unei echipe. Am făcut asta aici, în Moldova, cu toți membrii misiunii SUA și sunt mândru de munca grozavă pe care continuăm să o depunem.

Desigur, regret atât de mult că 2022 a fost trăit sub un nor de incertitudine cauzat de invazia neprovocată și pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. După cum a spus secretarul Blinken, Moldova se confruntă acum cu multe provocări, ce nu sunt create de ea, urmare a acestui brutal război continuu de agresiune. 

Credem că Moldova devine pe zi ce trece tot mai atractivă pentru investitorii străini. La sfârșitul lunii martie, vom ține o ședință a Comisiei noastre Comerciale Mixte, iar anul trecut am găzduit o delegație comercială formată din zece companii din SUA interesate de oportunități în Moldova. Și asistența noastră, în primul rând prin intermediul USAID, contribuie, de asemenea, la consolidarea oportunităților pentru investiții străine. 

Soția mea Michelle, care este diplomată pensionară, a venit cu mine la Chișinău. Michelle lucrează în regim online ca instructor în cadrul biroului de perfecționare în domeniul diplomației publice al Departamentului de Stat. Cei doi copii ai noștri studiază la universități din Statele Unite, dar ambii ne-au vizitat aici.

Moldova m-a cucerit cu siguranță. Îmi place să-mi petrec timpul la concerte sau alte evenimente culturale din Chișinău și din țară. Ador mâncărurile delicioase, în special mesele cu bucate tradiționale gătite de casă și acompaniate de un pahar cu vin moldovenesc. Și ori de câte ori avem timp liber, ne place să îl petrecem plimbându-ne cu câinele prin frumoasele parcuri ale Chișinăului sau pe la țară. Ne place să ne întâlnim cu tineri moldoveni, să auzim despre speranțele și visele lor și, de asemenea, să comunicăm cu moldovenii care au participat la programele de schimb ale guvernului SUA și s-au întors pentru a ajuta la edificarea țării.

Îmi doresc o lume a păcii, care să-i permită fiecăruia să-și urmeze propriile visuri și aspirații. Copilărind în Pittsburgh, Pennsylvania, eram dornic să cunosc experiențele oferite de această lume, dar nu am visat vreodată că voi deveni ambasador. Îmi doresc ca și copiii mei să se bucure de aceleași oportunități nelimitate ca și mine.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin