Log out by Arcady Manah

O sesiune foto nud. Ție ce senzație, gând îți trezește această expresie? Vezi în ea o invitație sau un tabu? Până unde ți-ai permite să lași hainele să cadă? Când fotografia nud înseamnă aluzie erotică și când e artă și expresie a naturaleței? Te-ai simți tu însuți dacă ai poza nud în fața unui bărbat chiar dacă înțelegi că el te privește doar cu ochii unui fotograf profesionist ce-și dorește poze conceptuale?

img_7855-editÎncepem acest text cu respectiva serie de întrebări pentru a te invita la o scurtă introspecție și a te dezbrăca de inhibiții – de aici și acel log out din titlu. A poza nud, până la urmă, este alegerea fiecăruia, dar e și o terapie psihologică pentru cel/cea care o face – e acea provocare pentru acceptarea ta așa cum ești și a nu roși din cauza goliciunii, având, în același timp, mintea senină, fără gânduri erotice. Și funcționează de minune. Ne-o confirmă Arcady Manah, fotograful care, în Chișinău, este deseori recunoscut datorită seriei de poze nud pe care le-a realizat într-un mod unic și prin artă, un om ce adună în sine zeci de pasiuni și curiozități – de la artă fotografică fashion, regie, pictură, design, până la psihologie și spiritualitate. Arcady ne-a oferit o selecție cu cele mai reprezentative poze nud din portofoliul său, iar noi l-am invitat să ne împărtășească și viziunea sa în raport cu fotografia nud.  (Text: Doina Popa, foto: Arcady Manah)

img_1346Nu a fost un scop să mă evidențiez prin arta nud, pur și simplu am ajuns la ea prin creație.

M-am întrebat deseori de unde apare reacția negativă la faptul că cineva a pozat nud. Am citit și multe studii care ar aborda cumva subiectul, dar și am analizat reacțiile și cauzele de facto. De fapt, atunci când vede la cineva o poză sau doar o formă, o umbră cu aluzie la nuditate, creierul pune automat accentul și memorează imaginea pentru că și el vrea să fie așa, să exprime această libertate… nu e vorba anume de sex, dar de fantezie… pe care toți o au. Ca primă reacție, deseori intervine critica și asta din motivul stereotipurilor. Oamenii critică pe cineva care a pozat nud nu pentru că asta este rău, dar pentru că inconștientul lor țipă că vor și ei, dar nu o pot face pentru că se tem. Sunt convins că așa e.

img_9894-edit___________________________

img_3095-editÎntr-o vizită de studiu la Polimoda, analizând fotografia fashion și istoria marilor branduri, tocmai de prin anul 1920, când se răspândea fotografia de brand, pozele care au avut mai mult succes conțineau momente cu mesaj erotic. De ce dezgolirea vinde? Pentru că e parte din natura umană și devine cumva o părticică care ne completează propria dorință.

img_4378-edit„Nu am pozat niciodată nud, dar vreau să trec peste asta. Peste bariera mea.” – e fraza pe care o aud destul de des de la cei care acceptă să pozeze nud. De regulă, ei apelează la mine, nu insist și nu propun personal, doar anunț pe facebook respectiva posibilitate.

img_4119___________________________

A poza nud înseamnă până la urmă o formă de a-ți accepta corpul și de a depăși frica, barierele. Accepți nu doar corpul tău, dar și caracterul tău.

img_3783-edit-2___________________________

Cu unii oameni am ajuns să discut foarte sincer și fără granițe la aceste subiecte. Am practicat și niște experimente psihologice la tema dată – stăm două persoane goale față în față și bem ceai, fără gânduri sexuale și fără nicio aluzie. Nici măcar din priviri. Culmea e că a fost chiar simplu și a oferit o încredere de sine specifică.  După ce dezbraci haina, nu mai ai un styling, nu ai croieli, culori, nu porți o rochie sau haine sport, ești desculț(ă) și nud… ai o stare inițială de a da înapoi, dar după ce treci de ea simți libertate și ești tu însuți.

img_6476-edit__________________________

Și în art nude, ca și în alte ramuri fotografice, contează enorm de mult mesajul pe care îl transmiți prin detalii, mimică, gesturi, e o muchie foarte subțire pe care pășești cu riscul de a cădea în cealaltă parte, care e fotografia erotică. Eu țin foarte mult la aspectul estetic și artistic al pozei, nu la faptul că este dezgolit un sân. Dezgolirea unui sân devine element artistic. Vreau ca pozele pe care le fac să vorbească frumos și, dacă-mi reușește, mă simt împlinit.

img_4716-edit___________________________

Am avut și o expoziție de fotografie nud – poze în care sunt doar picioare feminine în interpretări geometrice. Planific și alte expoziții, nu doar din categoria nud… dar inclusiv.

img_4075___________________________

După ce pozează prima dată nud, majoritatea modelelor îmi zic că au trăit această experiență ca o terapie. După 10-15 minute de la începutul sesiunii foto, uiți de rușinea că ești gol și te comporți extrem de firesc. Poți să fugi prin studiou și să țipi, să dansezi. Misiunea mea ca și fotograf de art nud este să respect pe deplin modelul, să ofer confort emoțional și practic să mă fac nevăzut.

img_2552-edit

Abonează-te la articolele

Vip Magazin