Style BEST-ii – 8 bărbați care știu cum se alege o cravată

Se spune că luna martie e luna în care vorbim doar despre ele, femeile din viața noastră și această ediție a apărut cu ocazia lor, deși un pic mai întârziată! Noi însă ne-am zis că trebuie să existe și acel „gender balance” în toate și am realizat un top, unul în care apar doar bărbații. Și nu, nu e un clasament precum că unul ar fi mai bun ca altul, dar e unul în care am adunat cei mai râvniți burlaci ai Moldovei. Pe unii i-am găsit la București, pe alții pe la Moscova, ba chiar și prin Sittarrd (Olanda) am dat de-ai noștri! Sunt tineri, sunt talentați, și da, sunt 13, dar mai sunt și frumoși și mai mult decât norocoși! V-am intrigat? Atunci, vă desparte doar o pagină pentru a-i descoperi pe fiecare!

Concept și coordonare: Svetlana Tătaru
Foto: Arhiva Personală

Marco Ballerini, Arhitect

 

Un bărbat elegant nu este doar un bărbat bine îmbrăcat. Eleganța este o artă de a trăi și de a gândi care se poate manifesta în modul de îmbrăcare, dar care depășește îmbrăcămintea. Este vorba și despre purtare, gesturi, modul de a vorbi. Este un amestec de educație, gust, personalitate și curiozitate. Și este ceva absolut misterios în compoziția sa finală.

Îmi place stilul clasic, potrivit pentru munca de birou, dar și confortabil pentru numeroasele vizite pe care le fac la șantier.

Am multe cămăși prin garderoba mea, de la albe la negre! Este o piesă vestimentară pe care o port mereu, vara și iarna, dar recomand, chiar și vara, doar cămăși cu mâneci lungi!

Nu am haine prea scumpe, contează atitudinea cu care sunt purtate.

Niciodată nu voi purta cămașă cu mânecă scurtă și șosetele scurte.

Nu am o culoare preferată în raport cu hainele care mi le procur, dar îmi place foarte mult să port cămăși de culoare roz.

Cu siguranță, moda și stilul italian sunt întotdeauna un punct de referință și un ghid în ceea ce privește îmbrăcămintea pentru bărbați.

Aș vrea să primesc drept cadou o cravată. Am o colecție de aproape 100 de cravate și le primesc întotdeauna cu plăcere, deși îmi place să le aleg personal.

Nu este ușor să dai sfaturi în materie de stil. Aceasta este o afirmație individuală. Scopul este să te simți încrezător și să ai propria ta viziune fără să copiezi alți bărbați.

0
Pavel Zingan, Jurnalist

Orice bărbat poate fi stilat. E nevoie doar de o oră într-un magazin de îmbrăcăminte cu specific bărbătesc și de ajutorul unui consultant bun. Dar, acesta va crea un stil pe care oricine îl poate adopta.

Adevăratul stil se formează când în garderoba unui bărbat apar piese și accesorii tipice personalității sale. Poate fi chiar și o pereche de pantofi. Sau o eșarfă cu un imprimeu unic, o tabachieră elegantă pentru trabucuri, un ceas moștenit din generație în generație.

Până în momentul în care nu poți inspira în a scrie o poveste despre detaliile stilului tău, ești doar un bărbat care urmează moda.

Stilul începe atunci când nu poate fi repetat, dar despre care se poate povesti.

Gheorghe Postoronca, Chitarist

Un bărbat stilat este cel care știe să-și contureze calitățile interioare prin imaginea exterioară.

Pe scenă abordez cel mai des stilul clasic, fiindcă știu că și peste ani uitându-mă la fotografii, o să arăt decent.

Din garderoba mea nu lipsesc sacourile și vestele, dar și multe alte elemente comune.

Dacă aș răscoli prin garderoba mea aș găsi o ținută destul de scumpă pe care am primit-o cadou de la un designer din afara țării, pe care am îmbrăcat-o doar o singură data, dar abia aștept să mai am ocazia să o fac.

Johnny Depp mă inspiră în materie de stil. Chiar are gust omul.

Niciodată nu spune niciodată, chiar și în cazul hainelor pe care spui că nu le vei purta niciodată.

Black, White, Red. Astea sunt culorile ținutelor care pot fi găsite prin garderoba mea.

De obicei fac shopping în turnee, așa că de un an de zile nu prea am făcut.

Mulți ani în urmă cineva mi-a dat un sfat, să nu îmbin mai mult de 3 culori pe mine. Și chiar funcționează. Asta o pot recomanda și altora.

 

Anatol Cotrobai, Moderator

Un bărbat stilat este un bărbat care are grijă să arate bine.

Prefer stilul casual, sport, clasic. Exact în ordinea aceasta.

Sacourile nu lipsesc din garderoba mea. Am peste 20 la număr.

Cea mai impresionantă apariție a fost la MMA în calitate de Ring Annoncer și eram îmbrăcat la patru ace.

Prefer culorile neagră, maro și albastru închis atunci când îmi aleg hainele.

Îmi place Gerard Butler, nu doar pentru felul cum se îmbracă, dar și pentru măiestria sa actoricească.

Fac shopping ori de câte ori am chef și doar cu soția mea alături.

Aș vrea să primesc drept cadou un costum a la James Bond.

Orice ați purta, purtați-vă frumos!

Serghei Grigor, Om de afaceri

Un bărbat stilat este un bărbat în armonie deplină cu sufletul, corpul și toate activitățile din viața lui, și nu contează dacă acestea țin de sport, ieșirile cu prietenii, întâlnirile de afaceri sau petrecerile în familie, e important să te simți bine și confortabil, anume confortul este cel mai potrivit stil pentru mine și pe care l-am adoptat de vreo 5 ani încoace.

Sunt un sneakerhead avid, așa că stilul meu este 99% casual sportiv. Tot ce este larg, în nuanțe aprinse, colorate, pictate și mai puțin obișnuit e făcut pentru mine. Când trec la clasic, toată lumea își dă seama că urmează un eveniment important sau o întâlnire de afaceri.

Am o mulțime de chipiuri în diverse culori, stiluri și dimensiuni. Sunt un accesoriu de nelipsit atât din garderoba mea, cât și din aparițiile mele publice! Și bineînțeles – adidașii, nu mă satur niciodată să-i port și să vorbesc despre ei! Am peste 180 de perechi.

Am un costum al brandului de lux KITON. Probabil sunt un norocos că l-am primit în dar. Pentru că eu la sigur nu îmi voi permite niciodată astfel de ținute. Dar bogații au propriul lor fetiș. Acest costum ar atinge, potrivit etichetei, prețul unui apartament cu două camere în Chișinău. Dar cred că nici la nuntă nu îl voi putea îmbrăca! Nu e stilul meu…

Dacă ești trist într-un costum de mii de euro, îmbracă un tricou și continuă să faci ceea ce îți place. Dacă ești trist într-un tricou polo și pantaloni scurți pe plajă, îmbracă costumul alb preferat și adaugă un pic de culoare oriunde ai fi cu prietenii! Poartă stilul care te caracterizează! Nu te minți și fii sincer cu tine însuți, anume asta va fi mereu la modă!

Alex Calancea, Instrumentist

Un bărbat stilat nu înseamnă unul obsedat de haine. E cel care se vede după manierele pe care le are, după privirile ce le oferă. E un bărbat încrezut în sine.

Mi-am dat seama după mai multe drumuri, turnee și concerte în afara țării că haină trebuie să fie comodă, dar de obicei haina comodă e și cea mai scumpă.

Nu sunt atât de bogat ca să-mi cumpăr pantofi sau haine în fiecare sezon. Cu ceva bani mai mulți cumpăr lucruri care le port mai mult.

Noi, artiștii, tindem să avem ținute memorabile. Îmi amintesc o apariție la o Gală VIP magazin. Aveam pe mine un costum alb al brandului Viggo. Mi-a plăcut reacția publicului în momentul când am pășit în sală. Să fiu sincer, l-am mai îmbrăcat de câteva ori. E un costum frumos, e comod, chiar mi se potrivește. Deși nu sunt adeptul culorilor deschise.

Îmi realizez ținutele la comandă și evident că cele realizate manual sunt și cele mai scumpe. Totuși, cele mai de preț achiziții din garderoba mea sunt pantofii. Și da, dacă vrei ceva comod, trebuie să dai și un ban pe asta.

Niciodată nu voi purta haine în nuanțe deschise. Deși, mă cam contrazic cu exemplul de mai sus și costumul alb.

Ca orice bărbat tind spre ținutele negre, maro.

Mereu voi aprecia accesoriile pe care le voi primi cadou. Nu neapărat scumpe, dar care pot fi combinate cu orice ținută.

Nu sunt eu cel cu sfaturile în materie de modă. Cred că acest domeniu contează comoditatea și să îți placă ceea ce ai pe tine. Dacă îți place ție, vei place și celor cei din jur.

Victor Pictor, Fotograf

Un bărbat stilat este cel care știe cum să-și creeze un look impecabil, în funcție de circumstanțe. E o prezență plăcută și se simte bine-merci în ținutele sale.

Îmi plac mult influențele neoclasice. Mi se par potrivite pentru ieșirile în oraș, când ai o cafea To Go sau vrei să citești o carte într-un local, de exemplu. Vorbim despre un sacou pe talie, din lâna 200-220 s, asortat cu blugi în nuanță albastru închis, pantofi brogue pe talpă înaltă și moale. Apropo, această încălțăminte e comodă pentru plimbări de zeci de kilometri. În funcție de starea de spirit, pot opta pentru o pălărie de tip Fedora. Preferata mea este cea de la brandul italian Borsalino.

Garderoba mea e una versatilă, recunosc. Poți găsi costume clasice din trei piese, cămăși brodate cu mătase și cămăși din bumbac, blugi, pantaloni din lână, in (de vară), din diferite stofe și diverse culori, dar nu în tonuri accentuate, mai curând pastelate, aproape de cele naturale precum argila, ocru, albastrul cerului și desigur, culoarea neagră, care persistă în proporție de vreo 10-20 %. Am pantofi brogue, sandale (vară), sneakers-uri (toamnă), adidași high top ( toamnă – primăvară), ciubote high top (iarnă), încălțăminte de munte. Aici se mai regăsesc diverse pălării, paltoane de diverse dimensiuni, cardiganuri etc. Și ochelari de soare, vreo 12 perechi de nuanțe diferite pentru orice anotimp.

Am un sacou creat de Mihail Surmava din material procurat de la compania Dorothee Schumacher, o lână 250 s cu fire de mătase. Un metru de astfel de stofă costă 500 $, dar pentru un bărbat ca mine cu înălțimea de 180 cm, e necesar doi metri de material la o astfel de jachetă, deci am achitat 1000$, plus lucrul hand made efectuat de designer – 300 $, iar la final costul sacoului a ajuns la 1300 $. Și da, mi-am amintim că am primit în dar un palton de la Armani în valoare de 4000 euro.

Niciodată nu voi purta căciulă. Nu-mi place senzația pe care o oferă aceasta atunci când am ceva pe cap sau urechi. N-o să mă vedeți vreodată cu mănuși. Urăsc atunci când am mâinile acoperite. Chiar dacă e frig, e mult mai plăcut să simt răceala de afară decât „să cad pradă” mănușilor. Nu veți găsi prin garderoba mea lanțuri sau coliere din niciun fel de material. Nu voi purta pantaloni scurți, decât la plajă. Evident, că nici fuste, fie chiar și scoțiene, dar nici tunici din alea pe care le au diverși reprezentanți religioși. Și da, cât pe ce să uit, borseta de mână la sigur nu-și va avea loc în outfitul meu.

Îmi aleg hainele în funcție de stofa lor. Ador carourile, imprimeurile florale cum ar fi cele de la Etro, Tom Ford, Robert Graham. Apoi, admir culorile. Mă atrag cele pastelate, atât calde, cât și reci, dar neapărat pastelate, stinse, nu aprinse. Mă simt bine în albastru, cel deschis precum e cerul senin, și ocrul mai diluat ca nisipul, dar pal. Aici aș adăuga și verdele pădurii.

La ai mei 37 de ani, shoppingul a devenit doar funcțional. Am suficiente haine, accesorii și tot ce e legat de acest domeniu. Cumpărăturile le fac doar dacă e nevoie de ceva concret pentru o situație concretă, precum ar fi o călătorie în munți. Acum doi ani, mergeam chiar de două-trei ori pe lună prin magazine și îmi luam cât mai multe piese vestimentare deodată: cămașă, pantofi, pulovere, pălărie.

Mă simt împlinit când îmi procur exact ceea ce chiar îmi lipsește, decât să primesc în dar lucruri în zadar. Se întâmplă ca ele să nu coincidă cu gusturile mele. Totuși, mi-aș dori un astfel de cadou prin care să mi se ofere posibilitatea de a confecționa propriile mele ținute (dacă tot mai mult e vorba aici de stil și modă) alături de cei mai mari creatori din lume. Să fiu întrebat ce vreau, să le explic și împreună să le realizăm, să mă simt mai mult ca un observator, în timp ce mi se explică tot procesul de lucru, dar și istoria brandului ce urmează să apară.

Dacă un bărbat are cunoștințe generale despre modă, creatori, branduri – îi va fi ușor să-și contureze un stil propriu. Ocaziile de a fi complimentat nu vor fi puține. Însă, va trebui să țină cont de două aspecte: să-și găsească un specialist în domeniul fashion. Și doi – să știe cum să se îmbrace corespunzător vârstei sale.

Poți să ai pe tine haine de mii de dolari, de la cele mai de top branduri și din ultimele colecții. Dar, să nu cazi în extrema unui orgoliu, a dorinței de a epata și demonstra lumii că îți permiți haine de lux. Bunul simț și eleganța sunt accesoriile primordiale în ținuta unui bărbat adevărat.

Grigore Vieru, Președinte JCI Moldova

Un bărbat stilat este un bărbat înțelept.

Business casual e stilul pe care îl abordez cel mai des.

Cămașa albă mereu a făcut, face și va face parte din garderoba mea.

Niciodată nu voi purta haine din piele.

Negru, albastru închis și gri. Sunt nuanțele pe care le prefer în raport cu ținutele pe care le port.

Nu am vreun etalon în materie de stil. Mă îmbrac așa ca să-mi fie comod și haina să stea bine pe mine.

La cumpărături merg în funcție de necesitățile pe care le am.

Îmi place când primesc drept cadou cărți.

Bărbații ar trebui să fie cu gust. În orice circumstanțe…

Abonează-te la articolele

Vip Magazin