Vasile Dragan – OMUL ANULUI 2022

BUSINESS INTERNAȚIONAL

Fişier

PROPRIETAR AL HOLDINGULUI „DRAGAN GROUP”

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 03.03.1964, S. BUDAI, R-NUL. TELENEȘTI

STUDII: UNIVERSITATEA TEHNICĂ A MOLDOVEI, FACULTATEA VINIFICAȚIE, SPECIALITATEA INGINER TEHNOLOG

COORDONARE: RODICA CIORĂNICĂ

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Este unul dintre cei mai prosperi și implicați oameni de afaceri din Moldova. În ciuda numelui extrem de cunoscut grație brandurilor pe care le-a dezvoltat, nu este o persoană foarte publică. Geografia afacerilor sale îl ține mereu departe de casă, iar caracterul discret îl face să se simtă confortabil anume așa.

Investiții permanente în dezvoltarea unui business internațional

M-am născut într-o familie modestă, la țară. Părinții au fost oameni simpli, viticultori în sat. Respectiv, faptul că am mers la o facultate de vinificație, a fost logic. Nu am regretat niciodată…

Viața mi-a arătat că există mai multe drumuri. Dar eu l-am ales pe cel pe care am putut să muncesc așa cum îmi place, să construiesc, să intru în competiție cu mine însumi. Iar faptul că dimensiunile afacerilor noastre vor fi cele de azi, nu a fost ceva planificat. Așa au evoluat lucrurile, așa au fost circumstanțele și oportunitățile.

Astăzi, Dragan Group unește companii din diferite sectoare de activitate. Moldretail Group gestionează brandul Linella și este cel mai mare lanț de supermarketuri din R. Moldova, cu peste 170 de magazine.

Carmez Processing, cu brandurile Carmez și Porumbaca, completează grupul cu un jucător puternic din industria de procesare a cărnii și ne mândrim cu propriile ferme de creștere a păsărilor și animalelor.

RADACINI Wines este reprezentat de vinurile Radacini, de propriile podgorii, de crama în orășelul Cricova, dar și de trei fabrici de prelucrare primară a strugurilor.

În 2013, am procurat Contarini Vini, vinăria din regiunea Prosecco, Italia.

ZAO Igristie Vina, o altă companie foarte importantă din grup, este lider în producerea vinurilor spumante din Rusia, or. Sankt Petersburg.

Take IT – lider în sisteme de automatizare a afacerilor din diferite domenii și Talion – firmă privată de pază, sunt ultimii intrați în grup.

Dacă mă întrebați cum a fost începutul, voi preciza că primii pași în business au avut loc în anii ‘90, când a fost fondată compania activitatea principală a căreia era exportul vinului în vrac. După, am creat Asociația de vinificatori moldoveni „Dacia Felix”.

Timp de 16 ani, din 1999 până în 2015, am fost Director General ZAO Igristie Vina din Sankt Petersburg, Rusia. În aceeași perioadă am investit mult în diferite domenii, procurând Moldretail Group, Carmez, Agrofirma Cimislia și RADACINI Wines. A urmat investiția din Prosecco.

Toate companiile, la momentul achiziționării lor, erau la un pas de faliment. Astăzi, Contarini Vini intră în TOP 10 cei mai mari producători de Prosecco. ZAO Igristie Vina, timp de 10 ani, este lider în producerea vinurilor spumante în Federația Rusă. RADACINI Wines este o cramă nouă în or. Cricova, cu o capacitate de producere anuală a 10 milioane de sticle de vinuri liniștite și spumante. Moldretail Group a început cu șase magazine, ca astăzi să numere 170 de magazine. Carmez Processing a dublat producerea în comparație cu timpul când era monopolist pe piață.

În companiile Holdingului activează peste 7 000 de persoane. Deci suntem responsabili de sarea și pâinea de pe mesele a șapte mii de familii.

Probabil nu e complicat să înțelegeți care dintre aceste afaceri mi-e cea mai dragă. Având în vedere că sunt vinificator de meserie, cele legate cu domeniul vitivinicol sunt cele mai aproape sufletului meu.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin