Buchete de 1000 € la papion și mănuși – Igor Botnariuc | #40under40

Ok Flora - dăruiește surprize, la paion și mănuși!

IGOR BOTNARIUC

Co-fondator “OK Flora”

Dintre toate darurile, locul florilor nu îl poate lua nimic. Dacă vrei să surprinzi pe cineva drag, „Ok Flora” livrează compoziţii florale și cadouri în toată Moldova, iar de 3 ani este deja și pe piaţa din București și face comenzi în toată România. Igor Botnariuc și-a crescut visul pornind de la un papion și o pereche de mănuși albe, iar azi este fericit că poate să creeze surprize și emoţii de nedescris pentru o lumea întreagă, moment la care încă lucrează! Datorită lui, mica Olandă a florilor este la doar câţiva km de Republica Moldova și România.

La început, a fost papionul, o pereche de mănuși și dorinţa mea de a face oamenilor surprize. Eram omul orchestră, eu le cumpăram, eu făceam compoziţiile și tot eu livram la destinaţie. Până în ziua în care am decis să fac echipă și să deschidem o mică Olandă și la Chișinău. Iată că de atunci au trecut 12 ani, timp în care am adunat tot felul de întâmplări.

Acum ne focusăm mai mult pe online, este mai aproape de consumator, deși avem la Chișinău și florării offline. În urmă cu trei ani, am deschis una și în inima Bucureștiului, acolo unde îţi pot fugi ochii după toată culorile, dar revin, accentul este și aici pe livrarea în toată România, depinde de dorinţele clienţilor noștri.

Cel mai scump buchet executat a fost în valoare de 1000 de euro, 1000 de trandafiri care au făcut o sărbătoare de milioane unei doamne. Cred că astfel de momente îţi marchează ziua și nu se uită niciodată, iar eu ador să-i văd pe oameni atunci când zâmbesc.

Recunosc că piaţa din România este mult mai mare și aici vânzările se fac altfel. Dacă în Republica Moldova se pune accent pe anumite evenimente, români pun preţ anume pe ziua numelui, un bun prilej de a fi surpriza în casele cât mai multor oameni. Aici compoziţiile de flori variază între 500 și 1000 de roni, iar ei nu se zgârcesc să le dăruiască, dimpotivă gesturile lor contează.

Ca manager îmi place să valorific ideile și perseverenţa oamenilor cu care fac echipă. Suntem în jur de 20 de persoane și fiecare își cunoaște aportul. Trebuie să spun că fără colegii mei de la Chișinău, nu ar putea exista ceea ce facem la București, fiindcă toată baza este acolo, aici mai mult are loc deservirea.

Cele mai solicitate tendințe sunt florile de vară-primăvară. Hortensiile și bujorii au rămas în preferinţele bărbaţilor care iubesc să-și alinte doamnele, iar nuanţele apreciate cel mai des de clienţii noștri sunt alb, roz și mov. Aici mereu este loc de alegere.

Acum mai greu găsești un florist bun, trebuie să fie creativ și să-i placă ceea ce face, în cazuri critice, mă implic în toate așa cum pot mai bine. Chiar dacă am finalizat Inginerie, Management și Telecomunicaţii, cred că adevărata școală este viaţa care vrei sau nu, te impune să-ţi lărgești orizonturile în mai multe domenii de activitate.

15.000 de livrări pe an

La început toţi suntem nepricepuţi, dar înţelepciunea vine odată cu experienţa.

O mare parte din flori este importată din Olanda, dar există perioade favorabile de înflorire, când avem posibilitatea să susţinem producătorii noștri autohtoni și este mult mai profitabil ca și preţ, Olanda costă de trei ori mai scump, ceea ce explică preţurile lor.

Florile care se ofilesc, le ducem la pierderi, în contabilitate procentul de perisabilitate este de 5%. Dacă ai un om la achiziţie care știe cum sunt vânzările pe piaţă și care sunt solicitările la zi, poţi să nu te plângi de prea multe eșecuri.

Am avut pagube de atâtea ori, poate de aceea nici nu-mi mai este frică să pierd. Oricum vine o zi în care poţi să câștigi mai mult!

Familia mea este stabilită de ceva vreme la București, aici creștem și educăm 3 copii. Cel micuţ are 9 luni, iar soţia este acum casnică, ne ajută doar în momente mai dificile. Aici viaţa este mult mai scumpă, dar nu și imposibilă. Uneori, când este cazul, fac compoziţii florale, livrez, primesc comenzi. Pentru mine asta nu a fost niciodată o problemă. Funcţiile nu trebuie să ne schimbe, dar să ne facă mai buni.

Florile – un atribut obligatoriu oriunde mă duc. Surprizele mele întotdeauna vor începe cu ele, sunt cartea mea de vizită. Orice casă care îmi deschide ușa, știu că mă așteaptă cu flori. Îi alint și pe ai mei, soţia mea nu duce lipsă de ele niciodată.

Visul meu este să livrăm flori la papion și mănuși, în toată lumea. Știu, asta se va întâmpla cât de curând…

Abonează-te la articolele

Vip Magazin