Profesionalism în mantie de avocat – Ludmila Goncearenco | #40under40

LUDMILA GONCEARENCO

Avocat, Cabinetul Avocatului “Ludmila Gonearenco”

A făcut prima practică la Curtea de Apel, apoi a fost grefieră în aceeaşi instituţie, au urmat trei ani în calitate de asistent judiciar şi, în final, a ajuns constructorul propriului cabinet de avocatură.

Mereu mi-am dorit să fiu propriul meu șef! Nu aveam în calcul să mă asociez cu cineva sau să muncesc pentru o anumită instituţie. Îmi doream propriul cabinet de avocatură. Pentru acesta, era nevoie de un stagiu în avocatură. Am avut norocul unui mentor excepţional, doi ani am muncit cot la cot, chiar dacă stagierea durează un an și jumătate. Am așteptat să fie creată Comisia de Licenţiere pentru a merge să susţin examenul. L-am susţinut din prima!

Acum promovez serviciul meu de avocat al familiei. În multe ţări asta lucrează foarte bine. E atunci când niciun membru al familiei nu poate lua o decizie în materie de acte, semnături, divorţuri, partaje, testamente, afaceri etc. fără a se consulta cu un avocat. Acest serviciu prinde contur și în ţara noastră, fapt ce mă bucură.

Urmează să cuceresc și Italia! Prin intermediul reţelelor de socializare am fost abordată de un poliţist de acolo pentru o consultaţie privind viaţa și activitatea unor cetăţeni de-ai noștri în peninsulă. În cazul nostru, omul legii dorea să compare legislația noastră și cea italiană. În urma acestei interacţiuni am făcut cunoștință și cu un grup de avocaţi din ţara respectivă. Mi-au sugerat că ar fi o experienţă nouă și inedită să-i ajut pe moldovenii din diasporă. Așa am ajuns într-un schimb de experienţă în Italia. Am interacţionat cu sistemul justiţiar, cu oameni importanţi și atunci am decis că ar fi util și interesant să obţin o licenţă de avocat în Italia. Acum pășesc sigur spre acest scop!

Nu îmi las ţara! Voi pendula între aceste două state. În plus, avem mulţi oameni străini care au afaceri și în Republica Moldova. Graţie tehnologiilor și a căilor de comunicare putem rezolva litigii și online!

Activitatea cabinetul meu e bazată pe principii simple: justiţie, dreptate, corectitudine. Consult clientul corect și, cel mai important, îi expun realitatea așa cum este ea. Nemachiată. Nu prefer să-mi pierd timpul și nici timpul clientului meu.

DRUMUL MEU SPRE SUCCES A AVUT LA TEMELIE EDUCAȚIA DE ACASĂ.

Pe cei care vor să-și deschidă un cabinet de avocatură îi încurajez să vină cu un suflu nou. Ador generaţia cu iniţiative, cu păreri inedite, care vor să schimbe, poate, legislaţia, vor să implementeze tehnologiile de ultimă oră în avocatură. Tinerii de azi au o ingeniozitate de nedescris. Acum avem alte minţi, alte viziuni. Le doresc să-și menţină integritatea și dorinţa de face schimbări noi!

Autorităţile din domeniu au mult de lucru. Sper ca respectivul interviu să ajungă în birourile lor. Le sugerez să ne susţină mai mult, să ne permită ca măcar zece la sută din suma contractelor să o putem pune de-o parte pentru viitoarea pensie. Avocaţii din ţara noastră au o pensie mică, din păcate. E o muncă solicitantă, stresantă. Avocatelor care sunt însărcinate nu le convine un concediu de maternitate din cauza unei îndemnizaţii practic nesemnificative.

Sunt mândră că m-am născut într-o familie model. Mama a fost profesoară, a activat și în primărie, bunicii mei la fel, au fost oameni de vază și importanţi în sat, dar și în viaţa mea. Drumul meu spre succes a avut la temelie educaţia de acasă.

Prognoze pentru cabinetul meu? Să fie cunoscut în toată lumea! Copiii mei să fie mândri de mine și să spună tuturor că mama lor e un avocat profesionist!

Anul 2016 a fost unul de o importanţă majoră în viaţa și cariera mea. Pe 1 februarie l-am născut pe fiul meu, Sebastian, și am luat și licenţa de avocat! Avea atunci o lună când mami susţinea examenul de licenţă! (râde) Și, așa cum spuneam, am reușit din prima!

Abonează-te la articolele

Vip Magazin